блог практичного психолога

четвер, 3 листопада 2022 р.

Що таке тривожність і як подолати (Просвіта: всі учасники освітнього прпоцесу)

 Кожна людина періодично переживає тривогу.

Тривожність — це гнітючий, неприємний емоційний стан нервозності та занепокоєння. Її причини не такі очевидні. Тривожність менш прив'язана до точного часу загрози, вона може виникати в очікуванні майбутньої загрози, зберігатися після того, як загроза мине, або може виникати без загрози, яку можна ідентифікувати. Тривожність часто супроводжується фізичними змінами та поведінкою, подібними до тих, що викликані страхом.

У ряді випадків тривожність є адаптивним механізмом, вона може допомогти людині підготуватися, потренуватися та «порепетувати», щоб потім діяти обережно у потенційно небезпечних ситуаціях. Однак, виходячи за певний рівень, тривожність викликає дисфункцію та надмірний стрес. На цьому етапі вона перестає бути адаптивною реакцією і вважається розладом.

Тривожність виникає при широкому спектрі фізичних і психічних розладів, але є переважаючим симптомом декількох із них. Тривожні розлади зустрічаються частіше, ніж будь-який інший клас психічних розладів. Однак вони часто не розпізнаються і, отже, не лікуються. Без лікування хронічна дезадаптивна тривожність може сприяти виникненню або заважати лікуванню деяких загальних захворювань.

Психічний розлад, який виникає негайно або невдовзі після того, як людина стає учасником або свідком шокуючої травматичної події, більше не класифікується як тривожний розлад. Такі порушення тепер класифікуються як травматичні або стресові розлади.








Немає коментарів:

Дописати коментар